اجرای قیرگونی و نصب ایزوگام و عایقکاری ساختمان به روش مهندسی با متریال درجه یک و 10 سال گارانتی
به روز رسانی در
مهندس صادقی
مدیرعامل گروه ساختمانی سیمرغ
کارشناس ارشد مهندسی سازه - عمران
عضو سازمان نظام مهندسی تهران با 20 سال سابقه اجرایی
قیرگونی
قیرگونی ( Tar Paper ) لایه ای نیمه انعطاف پذیر و متشکل از یک لایه قیر و یک لایه گونی است. قیر منجر به نفوذ ناپذیری و گونی منجر به مسلح شدن ترکیب میشود. به عبارتی دیگر الیاف گونی باعث تثبیت و تسلیح قیر میشود همانند استفاده از آرماتور در بتن است و از این رو از روان شدن قیر در پوشش قیرگونی جلوگیری میکند. قیر ( Tar ) متشکل از انواع هیدروکربن مختلف و متراکم با وزن مولکولی بالا است که به حالتی پیچیده پیوند دارند و دارای رنگ سیاه و یا قهوه ای تیره است. قیر از 2 درصد اکسیژن، 11 درصد هیدروژن و 87 درصد کربن تشکیل شده است و وجود آسفالتین در قیر باعث سختی آن میشود. 90 درصد از قیر تولیدی در راهسازی و برای ساخت آسفالت مصرف میشود و تنها 10 درصد آن در صنعت ساختمان و به منظور عایق کاری حرارتی ساختمان استفاده میشود. مطابق با استاندارد شماره 2952 سازمان ملی استاندارد ایران قیر محلول یا پرایمر مناسب عایقکاری ساختمان و جلوگیری از رطوبت میباشد. مقدار آب به درصد وزنی قیر محلول صفر است و گرانروی قیر محلول در 25 درجه سانتیگراد یا دمای معمولی اتاق مابین 25 تا 75 ثانیه است. مطابق با استاندارد ASTM D5 آزمایش نفوذ قیر عبارت است از میزان نفوذ ( Penetration ) سوزن استاندارد بر حسب میلیمتر تحت وزن 100 گرم در نمونه قیر در دمای 25 درجه سانتیگراد. میزان نفوذ قیر مهمترین ویژگی قیر است و معیار اصلی شناسایی قیر محلول به حساب می آید. قیر خالص بر اساس درجه نفوذ آن و به صورت 50-40 و 70-60 و 85-100 نامگذاری میشود. به عنوان مثال قیر 70-60 قیری است که سوزن استاندارد تحت بار 100 گرم در مدت زمان 5 ثانیه و در دمای 25 درجه سانتیگراد در حدود 60 تا 70 میلیمتر در آن نفوذ کرده است. هرچه درجه نفوذ قیر کمتر باشد سختی آن بیشتر است. قیر 70-60 یا قیر 70/60 استاندار ترین نوع قیر برای مصارف راهسازی و عایقکاری ساختمان است و چگالی آن حدوداً 1050 کیلوگرم در هر متر مکعب است. قیر 70/60 از فرآیند هوادهی بر روی ته مانده برج تقطیر ( Vacuum bottom ) به دست می آید و با توجه به کاربری آن در تولید بهترین ایزوگام و در بشکه های 160، 190، 210 و 240 کیلوگرمی که به بشکه های صادراتی معروف هستند به فروش میرسد. گونی منسوجی با بافت ساده از جنس کنف یا چتایی است که تار و پودی ضخیم دارد و در ترکیب قیرگونی نقش مسلح کردن قیر را دارد. تار به رشته های موازی پارچه و در جهت طولی میگویند و پود نیز در جهت عمود بر تار بافته میشود. چتایی ( Jute ) یا کنف هندی نوعی گیاه نرم و طویل است که در کشور هند میروید و از آن نخ تولید میشود. به دلیل استحکام زیاد این نخ در تولید گونی به منظور قیرگونی ساختمان و همچنین به دلیل وفور و ارزانی آن یکی از پرکاربردترین الیاف طبیعی در عایقکاری ساختمان به حساب می آید. گونی چتایی معمولاً در کشورهای هند، پاکستان و بنگلادش تولید میشود و در بازار ایران به گونی بنگال معروف است.
گونی چتایی معمولاً با عرض 117 سانتیمتر و به صورت توپ پارچه یا عدل و با طول 1000 یارد معادل 91.44 سانتیمتر تولید و به فروش میرسد. با توجه به وزن واحد هر متر مربع از گونی بر حسب پوند، گونی چتایی به ریز بافت یا درشت بافت تقسیم بندی میشود. گونی چتایی با توجه به وزن و عرض آن نامگذاری میشود. به عنوان مثال گونی 9×45 نشان دهنده گونی چتایی با عرض 45 اینچ که معادل 117 سانتیمتر است و وزن 9 پوند معادل 4.05 کیلوگرم در هر عدل از گونی است. مطابق با استاندارد ملی ایران و مبحث پنجم مقررات ملی ساختمان ایران وزن یک متر مربع از گونی چتایی نباید از 310 گرم کمتر باشد. بر اساس وزن واحد مساحت و همچنین عرض عدل، گونی چتایی درجه بندی میشود. 1- گونی چتایی درجه یک نوع مرغوب و سنگین گونی میباشد که معمولاً در صنایع و به عنوان بسته بندی به کار میرود. گونی چتایی درجه یک به صورت 11×45 و 10×40 تولید و به فروش میرسد. 2- گونی چتایی درجه دو که معمولاً به نام گونی 45 در 9 شناخته میشود از مرغوبترین انواع گونی کنفی در قیرگونی ساختمان به شمار میرود. به دلیل تراکم مناسب این گونی در عایقکاری ساختمان بهترین نتیجه حاصل میشود اما معمولاً به دلیل قیمت زیاد گونی چتایی درجه دو از این گونی کمتر در پروژه های ساختمانی استفاده میشود. 3- گونی چتایی درجه سه که به گونی 7×40 معروف است به دلیل ارزانی و همچنین طول عدل حدوداً 20 متری پر مصرف ترین نوع گونی چتایی در قیرگونی ساختمان است. گونی چتایی درجه سه یا گونی 40 در 70 نسبت به گونی چتایی درجه یک و دو از تراکم تار و پود و وزن کمتری برخوردار است اما مطابق با مقررات ملی ساختمان ایران استفاده از آن در قیرگونی ساختمان بلامانع است. البته لازم به ذکر است که اندازه چشمه تار و پود باید حداقل 2.2 میلیمتر باشد و در صورتی که گونی چتایی درشت بافت تر از حدود تعیین شده باشد برای مصارف قیرگونی استفاده از آن مجاز نیست. عمده گونی چتایی در ایران به صورت وارداتی از کشور هند و یا بنگلادش است و تولید آن در ایران به دلیل کمبود نخ جوت صرفه اقتصادی ندارد.
عایقکاری ساختمان به دو روش سنتی مانند قیرگونی و ایزوگام و نوین مانند نانوپلیمر و سیمان پرتلند کریستال شونده صورت میگیرد. عایقکاری به روش قیرگونی گرانترین روش سنتی عایقکاری ساختمان است. قیرگونی لایه ای نیمه انعطاف پذیر و متشکل از قیر و گونی است که الزاماً باید به صورت پیوسته و بر روی سطوح عاری از هرگونه آلودگی و برآمدگی و به جهت آببندی و جلوگیری از نفوذ رطوبت و آب اجرا میشود. مشخصات گونی مصرفی در قیرگونی باید مطابق با سازمان ملی استاندارد ایران به شماره 3871 و قیرگونی مورد استفاده در ساختمان باید مطابق با استاندارد ملی ایران به شماره 2952 باشد. همچنین مطابق با مبحث پنجم مقررات ملی ساختمان ایران برای افزایش دوام قیرگونی میتوان از پوشش موزاییک و یا سرامیک پرسلان و همچنین سبک دانه های معدنی یا صنعتی به منظور افزایش دوام و طول عمر عایقکاری رطوبتی ساختمان استفاده کرد. با توجه به محلی که نیاز به عایقکاری دارد میتوان روش مناسب را انتخاب کرد. به عنوان مثال برای عایقکاری سرویس بهداشتی و حمام بهتر است از قیرگونی استفاده کرد اما برای پشت بام استفاده از ایزوگام به صرفه تر است. در صورتی که در کف آشپزخانه از کف شور استفاده شود باید کف آشپزخانه را کامل قیرگونی کرد. روش عایقکاری قیرگونی را میتوان بهترین روش عایقکاری برای دستشویی و حمام نام برد. در عایقکاری قیرگونی باید دقت کرد که چنانچه از مواد غیر استاندارد استفاده شود نتیجه عایقکاری عکس خواهد بود. برای این منظور بهتر است که از قیر درجه یک و گونی بنگال استفاده شود. گونی بنگال بهترین گونی برای عایقکاری موجود در بازار ایران است. ضخامت و همچنین مقاومت کششی این نوع گونی برای عایقکاری به روش قیرگونی بسیار مناسب است.
مزایای قیرگونی
1- با توجه به اینکه قیرگونی عایقی در دسترس است و در کشور ایران قیر به سادگی یافت میشود اجرای قیرگونی به نسبت سایر روش های عایقکاری ساختمان ساده تر است. 2- قیرگونی در شرایطی که به درستی اجرا شود و در فرآیند عایقکاری قیرگونی از مصالح ساختمانی درجه یک و استاندارد استفاده شود بهترین نوع عایقکاری از نظر دوام و ماندگاری است. 3- با توجه به اینکه قیرگونی را میتوان چندلایه اجرا کرد آب بندی سطوح به درستی انجام میگیرد. 4- همپوشانی مناسب گونی و همچنین یکنواختی و یکدستی لایه قیر خیال کارفرما را نسبت به عایق شدن سطح راحت میکند و با شیب بندی ملایم آبهای سطحی را میتوان به کف شور و لوله کشی هدایت کرد. 5- بر روی سطوحی با ابعاد غیر صاف مانند منحنی و لبه های انتهایی در محل اتصال کف و دیوار بهتر است از قیرگونی استفاده شود زیرا انعطاف کار با عایق قیرگونی زیاد است و بر روی هر سطحی قابل اجرا است از این رو با توجه به طراحی داخلی و محل قرارگیری دیوارها با کنج های زیاد بسیار مناسب است. البته استفاده از قیرگونی بر روی سطوح گچی و آهکی مطابق با مقررات ملی ساختمان ایران ممنوع است و بهتر است زیرکار را با ملات ماسه سیمان و به صورت شمشه کش و تراز پیش از اجرای قیرگونی درآورد.
معایب قیرگونی
1- با توجه به اینکه قیر در محل پروژه داغ میشود و برای استفاده به حالت مایع در می آید حمل و نقل آن بسیار خطرناک است زیرا قیر مذاب در حدود 60 تا 70 درجه سانتیگراد دما دارد و به دلیل خاصیت گران روی قیر به شدت به پوست دست میچسبد. 2- در شرایطی که قیر در محل پروژه مخصوصاً در محیط های دربسته گرم شود تا به حالت مایع تبدیل شود دود بسیار زیادی میکند و همچنین تنفس در هوایی که غبار قیر در آن باشد بسیار خطرناک است. در اینگونه موارد حتماً باید از ماسک فیلتر دار N92 استفاده شود تا آسیب به ریه ها کمتر شود. 3- با توجه به اینکه در غیر محلول یا پرایمر از بنزین یا گازوئیل استفاده میشود و دمای اشتعال قیر در حدود 200 درجه سانتیگراد است از گرم کردن بیش از حد قیر باید جلوگیری کرد زیرا ممکن است بشکه حاوی قیر آتش بگیرد. همچنین از گرم کردن قیر در بشکه های بیشتر از 25 کیلوگرم تحت هر شرایطی خودداری کنید و همکاران مهندسین ناظر نسبت به این مسئله بسیار سختگیر باشند. 4- در صورتی که اجرای قیرگونی به درستی و با استفاده از ماله پلاستیکی انجام نشود احتمالاً گونی چتایی چروک میخورد و احتمالاً از همان نقطه قیرگونی پاره خواهد شد. 5- عایقکاری قیرگونی برای محیط های با رفت و آمد زیاد و همچنین محیط هایی که در معرض آفتاب مستقیم هستند مناسب نیست و بهتر یک لایه روی قیرگونی در پشت بام و روف گاردن به عنوان لایه محافظ اجرا شود. با توجه به بودجه کارفرما از ایزوگام و یا موزاییک میتوان به عنوان لایه محافظ قیرگونی استفاده کرد.
اجرای قیرگونی
1- سطحی که قرار است قیرگونی شود باید با ملات سیمان و به صورت شمشه کش باشد. سیمان نباید دارای ترک عمیق باشد و پس از اتمام سیمانکاری باید سطح را با یک جارو کاملاً تمیز کرد به گونه ای که هیچ نوع آلودگی و دانه های ماسه و سیمان اضافی بر روی سطح باقی نماند. 2- با توجه به اینکه لبه قیرگونی باید حداقل 30 سانتیمتر به روی دیوار ادامه پیدا کند لازم است که زیرسازی سیمانکاری شود. در شرایطی که قبلاً گچ کاری انجام شده است باید گچ و خاک کیمیا تراشیده شود تا به بلوک برسیم. همچنین در ساختمان های نوساز اگر دیوار کشی با بلوک سیمانی و یا سفالی انجام شده باشد نیازی به سیمان کاری با ملات ماسه و سیمان نیست. البته در صورتی که از بلوک شکسته استفاده شده است یا به دلیل برقکشی بلوک برش خورده است باید نسبت به سیمانکاری دیوار اقدام کنیم. برخی از مهندسین برای اینکه قیر در محل تلاقی دیوار و کف از حالت قائمه خارج شود و قیرگونی از آن ناحیه پاره نشود نسبت به ماهیچه کشی پای دیوار با ملات ماسه سیمان اقدام میکنند. البته ماهیچه کشی پای دیوار الزامی نیست اما منجر به افزایش طول عمر و دوام قیرگونی میشود. 3- اگر کف شور در جهت شیب کف باشد باید مقداری آب در داخل سیفون کف شور ریخت تا از آسیب به لوله پلیکا جلوگیری شود. همچنین در صورتی که لوله فاضلاب از تراز کف بالاتر باشد حتماً باید دهانه لوله با گونی پی شود تا از ورود قیر به لوله فاضلاب جلوگیری شود. 4- پس از گرم کردن قیر در محل زمانی که قیر کاملاً به حالت مایع درآمد با استفاده از حلب و ملاقه مقداری از قیر را به محل مورد نظر منتقل میکنیم و کاملاً سیمان را به قیر آغشته میکنیم. برای این کار میتوان از ماله پلاستیکی مخصوص و همچنین یک گونی که به سر چوبی بسته شده است جهت پخش کامل قیر مخصوصاً در کنج دیوار بلوک هبلکس و یا دیوار بلوک AAC و بلوک سفالی و یا بلوک سیمانی استفاده کرد. به ازای هر یک متر مربع گونی باید حداقل 2.5 کیلوگرم قیر مصرف شود. 5- با استفاده تیغ موکت بری گونی چتایی به میزان کافی برش داده میشود و در قسمت های مورد نظر به قیر مذابی که قبلاً کشیده ایم میچسبد. گونی ها باید با یکدیگر حداقل 10 سانتیمتر همپوشانی داشته باشند. 6- در این مرحله مجدداً قیر مذاب بر روی گونی ریخته میشود و با استفاده از ماله پلاستیکی تمام قسمت ها را به قیر آغشته میکنیم به طوری که رنگ گونی نباید قابل تشخیص باشد. در این مرحله دقت کنید که گونی چروک نخورد و همچنین لبه های کار کاملاً بچسبد. 7- یک لایه گونی چتایی عمود بر لایه اول را مجدداً بر روی لایه قبل قرار میدهیم و به سطح قیر میچسبانیم و مجدداً روی آن قیر مذاب میریزیم و با ماله پلاستیکی روی آن را صاف میکنیم تا هم از چروک خوردن گونی جلوگیری شود و هم اینکه سطح کاملاً برون درز و یکنواخت اجرا شود. 8- در مرحله آخر پس از حدود 15 دقیقه که قیر کمکم به حالت جامد برمیگردد سیمان سیاه را بر روی محل قیرگونی به صورت یکنواخت میپاشیم تا مقاومت قیرگونی بالاتر برود. 8- قیرگونی در شرایطی که دمای هوا کمتر از 4 درجه سانتیگراد است نباید انجام شود و همچنین سطح پیش از قیرگونی باید کاملاً خشک باشد. همچنین قبل از 24 ساعت از اتمام قیرگونی نباید آب به روی سطح قیرگونی ریخته شود. 9- پس از اتمام قیرگونی بهتر است یک لایه محافظ مانند نرمه ماسه سیمان و با استفاده از رابیتس یا راویز بر روی قیر کشیده شود تا سوراخ شدن قیرگونی و آسیب به قیر جلوگیری شود.
معمولاً بهترین و به صرفه ترین گزینه جهت آب بندی و عایقکاری ساختمان در سرویس بهداشتی و حمام قیرگونی است. قیرگونی سرویس بهداشتی و حمام با استفاده از حداقل دو لایه گونی و قیر درجه یک توصیه میشود و استفاده از یک لایه قیر و گونی برای حمام و دستشویی مجاز نیست. هر دو لایه گونی باید بر یکدیگر به صورت عمود اجرا شوند به صورتی که تار گونی چتایی باید بر هم عمود باشند و مقدار قیر استفاده شده به گونه ای باشد که رنگ گونی به هیچ وجه مشخص نباشد. در برخی از موارد برای قیرگونی حمام و دستشویی از سه لایه گونی استفاده میشود به گونه ای که هر سه لایه در جهت عرضی باید عمود بر هم باشند. منظور از قیرگونی سه لایه به این شرح است. ابتدا یک لایه قیر سپس یک لایه گونی سپس یک لایه قیر و مجدداً یک لایه گونی که عمود بر گونی اول قرار گیرد. مجدداً یک لایه قیر و یک لایه گونی دیگر و در انتها لایه قیر نهایی. به بیانی ساده تر مقصود از قیرگونی سه لایه یعنی سه لایه گونی و چهار لایه قیر که مجموعاً 7 لایه از قیر و گونی را تشکیل میدهند. به همین صورت مقصود از قیرگونی دو لایه یعنی دو لایه گونی و سه لایه قیر که مجموعاً 5 لایه از قیر و گونی را تشکیل میدهند. همچنین لازم است که راستای چینش گونی ها بر یکدیگر عمود باشد و امتداد قیرگونی حداقل 50 سانتیمتر تا بالای دیوار را پوشش دهد. همچنین بهتر است که قیرگونی تا بالای شیر مخلوط دوش حمام بالا آورده شود. البته الزامی به انجام آن نیست. پس از سرد شدن قیر مذاب سیمان سیاه یا پودر سنگ باید به دقت بر روی محل قیرگونی پاشیده شود تا از آسیب های احتمالی مانند سوراخ شدن لایه قیرگونی شده به دلیل رفت و آمد روی آن جلوگیری شود. لازم به ذکر است اگر از سیستم دوش کابین دار استفاده میکنیم بهتر است که قیرگونی تا بالای شیر حمام کشیده شود. به عنوان یک قاعده کلی قیرگونی باید مسیر لوله کشی حمام و دستشویی را کاملاً بپوشاند. همچنین با توجه به اینکه معمولاً شیب کف حمام و دستشویی به سمت کف شور است لایه قیرگونی حتماً باید به سمت لوله فاضلاب کف شور کشیده شود و به سمت داخل لوله فاضلاب کف هدایت شود. برخی از کارفرمایان به دلیل هزینه کمتر از ایزوگام سراپوش در سرویس بهداشتی و حمام استفاده میکنند که این کار توصیه نمیشود. زیرا لایه ایزوگام مخصوصاً در اثر فشار به راحتی پاره میشود و آب بندی کف به راحتی از بین میرود. استفاده از ایزوگام فقط در شرایطی مجاز است که دستشویی و یا حمام موجود دارای قیرگونی باشد. به عنوان مثال در ساختمان هایی که دست به بازسازی میزند و کاشی کف بر روی کاشی قدیمی چسبیده میشود بدن اینکه کاشی قدیمی کنده شود و یا قیرگونی کف به هم بریزد میتوان از عایقکاری ایزوگام برای کف دستشویی و حمام استفاده کرد.
در برخی از آشپزخانه ها به دلیل اجرای کف شور و احتمال نم دادن کف آشپزخانه به واحد پایین قیرگونی آشپزخانه انجام میگیرد. قیرگونی آشپزخانه باید به گونه ای انجام شود که رطوبت کف آشپزخانه در صورت شستشو سریعاً تخلیه شود تا رطوبت موجود به سقف طبقه پایین نرسد و یا رطوبت به کابینت آشپزخانه آسیب نزد. برای قیرگونی آشپزخانه ابتدا سیفون کف شور و لوله کشی فاضلاب مطابق با شیب مناسب لوله فاضلاب اجرا میشود سپس کفسازی ساختمان با سبکدانه مانند پوکه معدنی یا پوکه صنعتی صورت میگیرد. سپس لایه ای نازک از ملات ماسه سیمان به صورت شمشه کش و با کروم بندی اجرا میشود. شیب کروم بندی از هر طرف باید به گونه ای باشد که آب به سرعت و با جریانی مناسب به سمت کفشور هدایت شود. توجه به اینکه بسیار واجب است که تراز سطح سیمانی الزاماً باید بالاتر از انتهای زانویی کفشور باشد تا آب به سمت آن جریان پیدا کند در غیر این صورت آب راکد خواهد مانند و پس از مدتی سیمان کپک میزند و فاسد میشود و تقریباً در تمامی موارد بوی بسیار نامطبوعی ایجاد میکند که در اکثر موارد ساکنین ساختمان نمیتوانند ریشه آن را تشخیص دهند. پس از اتمام قیرگونی باید بر روی آن مقداری سیمان سیاه ریخت تا مقاومت قیرگونی بالا برود. اگر بر روی لایه قیرگونی سرامیک پرسلان قرار است نصب شود و از آنجایی که سرامیک پرسلان با استفاده از چسب مخصوص نصب میشود الزاماً روی لایه قیرگونی باید مجدداً نرمه سیمان بکشیم ولی در شرایطی که لایه رویی سنگ ساختمانی است و از آنجایی که سنگ با ملات ماسه سیمان نصب میشود نیازی به نرمه کشی نیست. در شرایطی که کف آشپزخانه پارکت لمینت شود نیز نیاز به لایه نرمه سیمان داریم و فوم لمینت نباید مستقیماً بر روی لایه قیرگونی شده قرار بگیرد.
قیمت قیرگونی
در تعیین قیمت قیرگونی دو عامل اصلی نقش دارد : 1- متریالی که استفاده میشود. 2- تعداد لایه های قیرگونی. متأسفانه از آنجایی که قیمت قیرگونی بر اساس متر مربع اعلام میشود و از آنجایی که اکثر کارفرمایان برای انتخاب پیمانکار قیرگونی به قیمت توجه میکنند برخی از افراد غیر متخصص و غیر متعهد با قیمت دهی ارزان به کارفرما نظر ایشان را جلب میکنند. متریالی که در قیرگونی استفاده میشود اعم از جنس قیر و جنس گونی به شدت در قیمت قیرگونی مؤثر است و تنها 20 درصد از قیمت کل اجرت اجرای قیرگونی است. قیمت قیرگونی در مقایسه با قیمت رول 10 متری ایزوگام بیشتر است. به عنوان مثال شخصی قصد قیرگونی حمام را دارد و نسبت به استعلام قیمت از چند پیمانکار ارزانترین مورد را انتخاب میکند. پیمانکار قیرگونی با سو استفاده از اعتماد مشتری از قیر نامرغوب و گونی درشت بافت و سبک استفاده میکند. علاوه بر اینکه مطابق با مقررات ملی ساختمان چنین کاری غیر مجاز است پس از مدتی به علت نم کشیدن و رطوبت کف سقف طبقه پایین دچار خسارت میشود و کارفرما علاوه بر هزینه تخریب ساختمان باید دوباره اقدام به قیرگونی مجدد کند و همچنین هزینه تعمیر سقف طبقه پایین را بپردازد. طی سالیانی که در صنعت ساختمان هستیم این مورد را به وفور مشاهده کردیم که به علت هزینه کمتر قیرگونی خسارتی چندین برابر به خود ساختمان و همسایه طبقه پایین وارد شده است که در اکثر موارد منجر به درگیری همسایگان خواهد شد. به توجه به اینکه عایقکاری ساختمان بسیار حساس است معیار انتخاب پیمانکار را صرفاً قیمت ارزانتر نگذارید. توصیه ما این است که برای قیرگونی ساختمان از شرکت های معتبر استفاده کنید تا منجر به خسارت به خود و همسایگان نشوید. عامل دومی که در قیمت قیرگونی مؤثر است تعداد لایه گونی است که اصطلاحاً به آن تعداد لایه قیرگونی میگویند. در ایران معمولاً قیرگونی دو لایه یا قیرگونی سه لایه استفاده میشود. قیرگونی دو لایه ارزانتر از قیرگونی سه لایه است.
فرض کنید که قیرگونی دستشویی دو لایه انجام شده است، با توجه به اینکه دو لایه گونی در کف دستشویی اجرا میشود و بالا آمدگی دیوار تک لایه گونی اجرا میشود اما در زمان محاسبه متراژ قیرگونی از جایی که گونی مصرف شده است محاسبه میشود. از ضرب طول و عرض مساحت قیرگونی به دست می آید و از ضرب مساحت قیرگونی در قیمت هر متر مربع از آن قیمت قیرگونی محاسبه میشود. برای توضیح نحوه محاسبه قیمت قیرگونی فرض کنید که قصد داریم کف حمام به طول و عرض 2 در 2 را قیرگونی کنیم و قیمت هر متر قیرگونی دو لایه 1000 تومان باشد. از آنجایی که از هر طرف دیوار 50 سانتیمتر قیر بالا می آید و به صورت تک لایه اجرا میشود اما طول و عرض معادل 3 در 3 متر میشود پس در نتیجه 6 متر مربع قیرگونی شده است و جمعاً قیمت قیرگونی 6000 تومان خواهد شد. نحوه محاسبه قیمت قیرگونی معمولاً منجر به اختلاف پیمانکار و کارفرما میشود پس بهتر است قبل از قیرگونی نحوه محاسبه قیمت تعیین شود.
ایزوگام
ایزوگام یا Isogam نام تجاری محصولی است که برای عایق کاری رطوبتی یا Bituminous waterproofing مکان هایی که در معرض آسیب ناشی از رطوبت هستند مانند پشت بام ساختمان و پی ساختمان کاربرد دارد. در سال 1346 شرکت پشم شیشه ایران با همکاری شرکت سنت گوبن فرانسه و اونرزکورنینگ آمریکا اقدام به تولید محصولی به نام تجاری ایزوران گرفت. شرکت پشم شیشه ایران پس از 4 سال و با پیشرفت تجهیزات و ماشین آلات در سال 1350 برای اولین بار عایق رطوبتی با نام تجاری ایزوگام را روانه بازار کرد. تا پیش از این سال تقریباً رد تمامی پشت بام ها از عایق قیرگونی و یا آسفالت به منظور عایقکاری ساختمان استفاده میشد اما به محض ورود ایزوگام به صنعت ساختمان، این محصول به سرعت به مهمترین مصالح جهت عایقکاری رطوبتی تبدیل شد. ایزوگام نام تجاری عایق های ضد رطوبت برای پوشش پشت بام ، سرویس بهداشتی و حمام ، استخر و هر سطحی که در برابر نفوذ آب و رطوبت حساس است بکار میرود. ایزوگام معمولاً در سطح گسترده مانند پشت بام و یا آببندی استخر ویلا و همچنین جلوگیری از نفوذ رطوبت به پی ساختمان استفاده میشود. ایزوگام از یک پوشش مقاوم کامپوزیت قیر و فیبر یا الیاف مصنوعی در کارخانه ساخته میشود. ایزوگام در بازار ایران به سه دسته ایزوگام فویل دار و ایزوگام بدون فویل یا ایزوگام معمولی و ایزوگام طرح دار تقسیم میشود و معمولاً با این نام به فروش میرسد. یکی از بهترین انواع ایزوگام در بازار ایران ایزوگام پشم شیشه ایران است که با نام ایزوگام LA4 در بازار به فروش میرسد. با توجه اینکه ایزوگام پشم شیشه ایران از نوع دو لایه و با قیر پلیمری است استفاده از آن توصیه میشود. از دیگر برندهای بسیار باکیفیت میتوان به ایزوگام شرق اشاره کرد که متاسفانه انواع تقلبی آن در بازار بسیار زیاد بوده و با نام ایزوگام شرق ثبت 6736 نوع اصلی و باکیفیت آن به فروش میرسد. ایزوگام از ضخامت 2 تا 5.5 میلیمتر و به صورت دو لایه قیر و یا تک لایه قیر و متشکل از 5 لایه متریال مختلف با ترتیب زیر از لایه زیرین به لایه رویی در کارخانه تولید میشوند. 1- لایه پلی اتیلن ( Polyethylene Film ) که وظیفه آن استحکام و انعطاف پذیری ایزوگام است. 2- لایه قیر که معمولاً از قیر 70-60 به این منظور در ایزوگام استفاده میشود. 3- لایه پلیمری پلی استر ( Polyester ) که وظیفه آن افزایش مقاومت ایزوگام و مسلح کردن آن با استفاده از الیاف پلی استر سوزنی است که اصطلاحاً به آن الیاف مصنوعی نیز گفته میشود. در تولید ایزوگام میتوان از انواع لایه تیشو 60 تا 120 گرم و پلی استر ترمو باند نبافته و با خواص متفاوت استفاده کرد. 4- لایه تیشو ( Tissue ) نخ دار که از الیاف پشم شیشه تولید میشود و وظیفه عایقکاری رطوبتی و محافظت از لایه قیر را بر عهده دارد. 5- لایه محافظ نهایی که میتواند از جنس پلی اتیلن یا پودر معدنی و یا فویل آلومینیوم ( Aluminum Foil ) باشد. اگر لایه نهایی ایزوگام فویل آلومینیومی باشد اصطلاحاً به آن ایزوگام فویل دار گفته میشود. ایزوگام فویل دار در مکان هایی که در معرض نور مستقیم خورشید قرار دارند باعث بازتاب اشعه UV میشود و محیط را در مقابل اثرات گرمایشی نور خورشید نیز عایق میکنند. استفاده از ایزوگام فویل دار میتواند تا 90 درصد گرمای ناشی از نور خورشید را در پشت بام و یا نمای ساختمان کاهش دهد. همانطور که گفته شد معمولاً در تولید ایزوگام از قیر 70/60 استفاده میشود. اما برای عملکرد بهتر و کیفیت بیشتر ایزوگام معمولاً قیر مورد استفاده یا افزودنی های خاصی اصلاح میشود. با توجه به افزودنی های قیر اصلاح شده، ایزوگام به سه نوع استاندارد و پرکاربرد تقسیم میشود :
1- ایزوگام نوع S : چنانچه در ترکیب قیر ایزوگام از استایرن و بوتادین ( SBS ) استفاده شود به آن ایزوگام نوع S میگویند. ایزوگام نوع S برای منطق سردسیر و با دمای انجماد 10 درجه سانتیگراد زیر صفر مناسب است و تا دمای 100 درجه سانتیگراد بالای صفر نیز مقاوم است و برای هر نوع شرایط آب و هوایی قابل نصب است. ایزوگام نوع S برای مناطق سردسیر مناسب است و توصیه میشود در مناطق سردسیر از این نوع ایزوگام استفاده شود.
2- ایزوگام نوع A : اگر در ترکیب قیر ایزوگام از پلی پروپیلن ( APP ) استفاده شود به آن ایزوگام نوع A میگویند. ایزوگام نوع A برای منطق سردسیر و با دمای انجماد 5 درجه سانتیگراد زیر صفر مناسب است و تا دمای 120 درجه سانتیگراد بالای صفر نیز مقاوم است و برای هر نوع شرایط آب و هوایی قابل نصب است. ایزوگام نوع A برای مناطق گرمسیر مناسب است و توصیه میشود در مناطق گرمسیر از این نوع ایزوگام استفاده شود.
3- ایزوگام نوع O : اگر در ترکیب قیر ایزوگام از قیر دمیده و یا قیر اکسیده شده ( Oxidized Bitumen ) استفاده شود به آن ایزوگام نوع O میگویند. ایزوگام نوع O برای منطق سردسیر و با دمای انجماد صفر درجه سانتیگراد مناسب است و تا دمای 80 درجه سانتیگراد بالای صفر نیز مقاوم است و برای هر نوع شرایط آب و هوایی قابل نصب است. ایزوگام نوع O برای مناطق معتدل مناسب است و توصیه میشود در مناطق معتدل از این نوع ایزوگام استفاده شود.
نوع ایزوگام بر روی آن و در کنار نشان استاندارد ملی نوشته شده است و با توجه به نوع ایزوگام و شرایط آب و هوایی منطقه باید انتخاب شود. در صورتی که نوع ایزوگام مناسب شرایط آب و هوایی نباشد مخصوصاً زمانی که در پشت بام و یا در محوطه سازی استفاده میشود پس از مدتی خاصیت خود را از دست میدهد و منجر به ایجاد خسارت به سقف طبقه آخر میشود و از آنجایی که پشت بام ساختمان فضای مشاع ساختمان محسوب میشود همه ساکنین باید نسبت به تعمیر و تعویض ایزوگام اقدام کنند. به عنوان مثال در استان های سردسیر ایران مانند استان اردبیل و آذربایجان غربی استفاده از ایزوگام نوع O اشتباه است و دیر یا زود ایزوگام خاصیت خود را از دست میدهد و بهتر است از ایزوگام نوع S استفاده شود. همچنین در استان های گرمسیر مانند استان یزد و کرمان بهتر است از ایزوگام نوع A استفاده شود و همچنین توصیه میشود از ایزوگام فویل دار برای جلوگیری از گرمای ناشی از تابش نور خورشید استفاده شود. ایزوگام بر اساس جنس لایه رویی آن با 7 نوع مختلف در کارخانه ها تولید و به فروش میرسد که با توجه به نوع کاربری آن از هریک از انواع ایزوگام به عنوان عایق رطوبتی استفاده میشود :1- ایزوگام ساده. 2- ایزوگام فویل دار. 3- ایزوگام تک لایه دوختی. 4- ایزوگام تک لایه ترمو باندی. 5- ایزوگام ماسه ای. 6- ایزوگام سنگریزه ای. 7- ایزوگام T2. هر کدام از انواع ایزوگام کاربری خاصی دارند و باید با توجه به نوع کاربری و محیطی که استفاده میشوند از محصولی متناسب استفاده کرد. متأسفانه در حال حاضر اجناس تقلبی به وفور در بازار یافت میشود که در برخی از موارد تولیدکنندگان از برچسب های تقلبی در تولید ایزوگام استفاده میکنند. به عنوان مثال ایزوگام بام گستر کیفیت بسیار خوبی دارد اما انواع تقلبی آن در بازار به وفور دیده میشود. توجه به شماره ثبت ایزوگام بام گستر پیش از خرید آن بسیار مهم است. ایزوگام بام گستر دلیجان با شماره ثبت 117 در دلیجان تولید میشود و به فروش میرسد. اکیداً توصیه میکنیم که برای جلوگیری از ضرر و زیان مالی و همچنین پیشگیری از خسارات ناشی از عدم عایقکاری رطوبتی مناسب ساختمان نسبت به خرید ایزوگام فقط از کارخانه های معتبر و با فاکتور شرکتی کنید و صرفاً به دلیل قیمت پایین از اجناس تقلبی استفاده نکنید. ایزوگام در بازار ایران با سه درجه ایزوگام ممتاز، ایزوگام درجه یک و ایزوگام درجه دو به فروش میرسد. هیچکدام از این درجه بندی ها نشان دهنده استاندارد خاصی نیستند و در اکثر موارد برای فریب مشتریان کاربرد دارند. در هنگام خرید ایزوگام به نشان استاندارد ملی ایران دقت کنید.
خرید ایزوگام
1- ایزوگام درجه یک به سختی پاره میشود. به عنوان مثال اگر بخواهید قسمتی از آن را پاره کنید اگر به راحتی این کار صورت پذیرفت یعنی جنس ایزوگام مرغوب نیست زیرا الیافی که در ایزوگام درجه یک استفاده میشود از پاره شدن آن به راحتی جلوگیری میکند. 2- ایزوگام دلیجان درجه یک به هیچ وجه نباید بوی گازوئیل و یا روغن های صنعتی بدهد. در صورتی که بوی نامطبوعی از ایزوگام بشنوید این به معنی است که جنس ایزوگام مرغوب نیست. 3- ایزوگام مرغوب باید حداقل ۳ میلیمتر ضخامت مفید داشته باشد. در هر صورت هرچه ضخامت ایزوگام از ۳ میلیمتر بیشتر باشد مرغوبیت ایزوگام بیشتر است. مشخص است که ایزوگام با ضخامت بیشتر قیمت بیشتری نیز دارد. 4- چنانچه تکه کوچکی از ایزوگام را در دست بگیرید و آن را با دست مالش دهید نباید دستان شما سیاه شود. اگر پس از مالش قسمتی از ایزوگام دست شما سیاه شود یعنی کیفیت ایزوگام بسیار پایین است. 5- همچنین به صورت یک اصل کلی باید در نظر داشت که جدا از مرغوبیت جنس ایزوگام تجربه و تبحر استاد کار در نصب ایزوگام نیز بسیار مهم است. در شرایطی که سرپیک گاز به مدت طولانی بر روی ایزوگام قرار گیرد لایه قیر ایزوگام را میسوزاند و لایه ایزوگام از شرایط استاندارد خارج میشود. در هر صورت بهتر است که از قیر کار باتجربه و متخصص استفاده کرد و به دلیل اجرت پایین از افراد غیر متخصص استفاده نکنید زیرا عمده قیمت ایزوگام وابسته به پول خرید جنس ایزوگام است و هزینه اجرت نصب ایزوگام در حدود 20 درصد از قیمت کل است.
مزایای ایزوگام
1- وزن کم ایزوگام بار اضافی را بر اجزای سازه ای ساختمان وارد نمیکند. ایزوگام در هر متر مربع حدوداً 4 کیلوگرم وزن دارد که این مقدار برای سازه ساختمان بار بسیار کمی محسوب میشود. 2- انعطاف پذیری بالا ایزوگام به دلیل لایه پلی اتیلن از شکنندگی آن و اصطلاحاً بریدگی آن جلوگیری میکند. 3- لایه پلیمری پلی استر در مقابل انبساط و انقباض ساختمان منجر به افزایش مقاومت کششی ایزوگام سپهر گستر میشود و از هم گسیختگی آن جلوگیری میکند. 4- ایزوگام فویل دار عایق حرارتی نیز میباشد. 5- نصب ایزوگام به سادگی انجام میگیرد و در متراژهای بزرگ مانند عایق کاری پشت بام از نظر اقتصادی به صرفه است. 6- در درجه حرارت بالا و در روزهای گرم سال در مجاورت با نور خورشید قیر ایزوگام روان نمیشود و خاصی عایق بودن خود را به مرور از دست نمیدهد. 7- ایزوگام مانند قیرگونی نیاز به لایه محافظ رویی ندارد و لایه رویی ایزوگام خود محافظ قیر ایزوگام است. 8- در تمامی شرایط آب و هوایی قابل استفاده است و با توجه به فراوانی آن در بازار خرید و نصب ایزوگام به راحتی و با سرعت انجام میگیرد. 9- نصب آن مانند قیرگونی با دود و بو زیاد نیست و منجر به آلودگی محیط زیست نمیشود. 10- در صورت آسیب دیدگی موضعی به راحتی قسمت آسیب دیده قابل تعویض و جایگزینی است البته با توجه به اینکه ایزوگام از هر طرف باید حداقل 10 سانتیمتر همپوشانی داشته باشد در شرایط تعمیر مقدار همپوشانی ایزوگام از هر طرف باید 30 سانتیمتر باشد. البته در شرایطی که از دیوار کناف استفاده شده باشد مقدار بالا آمدن ایزوگام توصیه میشود حداقل 50 سانتیمتر باشد تا از خسارت احتمالی به دیوار ناشی از جذب رطوبت جلوگیری شود. 11- استفاده از ایزوگام در مقایسه با قیرگونی ارزانتر است. در پروژه های بزرگ برای کاهش بار مالی و قیمت تمام شده ارزانتر از عایقکاری ایزوگام استفاده میشود. همچنین با توجه به اینکه در ایزوگام از مواد استاندارد استفاده شده است سطح نهایی استاندارد مهندسی لازم را دارا خواهد بود و از این جهت ارزیابی کلی عایقکاری به روش ایزوگام برای دستگاه ناظر پروژه بسیار ساده تر خواهد بود.
معایب ایزوگام
1- اگر ایزوگام در انبار فروشگاه به درستی و با شرایط استاندارد نگهداری نشود به سرعت فاسد میشود و در زمان نصب ایزوگام خاصیت خود را به منظور عایقکاری ساختمان از دست میدهد. مطابق با استاندارد ملی ایران ایزوگام باید به صورت عمودی و در دمای مابین 5 تا 45 درجه سانتیگراد نگهداری شود. متأسفانه بسیاری از فروشندگان ایزوگام فاسد شده را به قیمت ارزان به مشتری میفروشند و عدم آگاهی خریداران نسبت به این مسئله منجر به خسارت به ایشان میشود. تاریخ تولید ایزوگام بر روی نوشته شده است. توصیه میشود از خرید ایزوگام مروارید گستر پس از 6 ماه از تاریخ تولید جداً خودداری کنید. 2- اکثر فروشندگان ایزوگام پس از نصب ایزوگام کار خود را 10 سال گارانتی میکنند. عمر مفید ایزوگام حدوداً 15 سال است و پس از آن باید مجدداً نسبت به عایقکاری ساختمان اقدام کنید. 3- به دلیل رنگ سیاه ایزوگام جذب نور خورشید زیاد است که این امر منجر به گرم شدن سقف طبقه آخر میشود، برای رفع مشکل گرم شدن طبقه آخر ساختمان توصیه میشود از ایزوگام فویل دار استفاده کنید. 4- در صورتی که نصب ایزوگام توسط افراد غیر متخصص و کم تجربه انجام شود ایزوگام به درستی به سطح ساختمان نمیچسبد و پس از مدتی از سطح جدا میشود. در نصب ایزوگام اگر حرارت دهی با سرپیک گاز کم انجام شود ایزوگام به سطح نمیچسبد و اگر حرارت دهی با سرپیک گاز زیاد انجام شود قیر ایزوگام میسوزد و خاصیت خود را از دست میدهد.
نصب ایزوگام
نصب ایزوگام باید در دمای بالاتر از 5 درجه سانتیگراد انجام شود و نصب هرگونه عایقکاری در زمان یخبندان هوای سرد ممنوع است. همچنین پیش از نصب ایزوگام سطح باید کاملاً خشک باشد و هیچگونه رطوبتی در سطح نباید وجود داشته باشد. اگر نصب ایزوگام بر روی سطوح بتنی انجام شود ابتدا سطح بتنی باید با حداقل 280 گرم قیر رقیق شده در بنزین یا گازوئیل به ازای هر متر مربع آغشته شود و سپس اقدام به نصب ایزوگام کرد. همچنین در شرایطی که عایقکاری پشت بام بسیار حساس است مانند زمانی که بام سبز اجرا شده است باید زیرکار ایزوگام قیرگونی دو لایه انجام شود و سپس نسبت به نصب ایزوگام ستاره طلایی اقدام کنیم. در شرایطی که ایزوگام بر روی آسفالت قرار است نصب شود باید حداقل 300 گرم قیر رقیق شده در بنزین یا گازوئیل پیش از نصب ایزوگام به ازای هر متر مربع به سطح آسفالتی آغشته شود. پیش از نصب ایزوگام حتماً به نشان ملی استاندارد ایران، تاریخ تولید ایزوگام و همچنین نوع ایزوگام متناسب با کاربری آن در شرایط و هوایی دقت کنید. در صورتی که نوع ایزوگام متناسب با شرایط دمایی منطقه انتخاب نشود عایقکاری ساختمان با ایزوگام بی فایده است. همچنین از خرید ایزوگام 6 ماه پس از تاریخ تولید خودداری کنید مگر به این شرط که از شیوه نگهداری آن در انبار مطمئن باشید. پس از آماده سازی سطوح رول ایزوگام به محل نصب منتقل میشود. هر رول ایزوگام 10 متر طول و 1 متر عرض دارد. همچنین ایزوگام از هر طرف باید حداقل 10 سانتیمتر همپوشانی داشته باشد در نتیجه هر رول از ایزوگام میتواند سطحی به عرض 90 سانتیمتر و به طول 9.9 متر را بپوشاند. به بیان ساده تر هر رول از ایزوگام میتواند 8.91 متر مربع از سطح را عایقکاری کند. با توجه به این مسئله و همچنین در نظر گرفتن این مطلب که در لبه ها حداقل 40 سانتیمتر برگشت ایزوگام به سمت دیوار را داریم نسبت به خرید ایزوگام اقدام کنید و در محاسبات خود همپوشانی و برگشت ایزوگام در زمان نصب را هم لحاظ کنید. بهتر است که برای عایقکاری ساختمان از ایزوگام 4 میلیمتری استفاده شود. هر رول از ایزوگام 4 میلیمتری 10 متر طول و 1 متر عرض دارد و وزن هر رول ایزوگام حدود 40 کیلوگرم است. پس از آماده سازی سطوح رول ایزوگام بر روی زمین قرار داده میشود و قسمت انتهایی آن با شعله سرپیک گاز گرم میشود. پس از تغییر حالت ایزوگام و اصطلاحاً نرم شدن آن با استفاده از پا رول ایزوگام بر روی زمین پهن میشود. در این مرحله با استفاده از غلتک رول ایزوگام کاملاً به سطح چسبانده میشود و لبه های انتهایی ایزوگام توسط کاردک به سطح چسبانده میشود. دقت کنید که لبه های انتهایی حتماً به سطح و با استفاده از کاردک چسبیده شود در غیر این صورت احتمال فرار آب از لبه ها بسیار بالا میرود. پس از نصب اولین رول ایزوگام رول بعدی با همپوشانی طولی حداقل 10 سانتیمتر روی رول قبلی نصب میشود. مانند مرحله قبل رول ایزوگام باید با استفاده از غلتک کاملاً به سطح چسبیده شود با کاردک لبه انتهایی آن به سطح متصل شود. همچنین در صورت که قصد ایزوگام کردن تراس را داشته باشید قسمت انتهایی ایزوگام باید با شاسی پنجره دوجداره تراس کاملاً آب بند شود و برای اطمینان از آب بندی بهتر میتوان از چسب سیلیکونی یا چسب آکواریوم استفاده کنید. . اگر نصب ایزوگام در پشت بام صورت میگیرد قبل از شروع کار باید نسبت به باز کردن کولر و یا تجهیزات پشت بام اقدام شود تا نصب ایزوگام به درستی صورت گیرد.
قیمت ایزوگام
استفاده از ایزوگام در مقایسه با قیرگونی ارزانتر است و در پروژه های بزرگ برای کاهش بار مالی و قیمت تمام شده ارزانتر از عایقکاری ایزوگام استفاده میشود. از این رو استفاده از ایزوگام در طراحی ویلا و محوطه سازی ویلا از نظر اقتصادی به صرفه تر است و پیشنهاد میشود که از عایق ایزوگام استفاده شود. همچنین با توجه به اینکه در ایزوگام از مواد استاندارد استفاده شده است سطح نهایی استاندارد مهندسی لازم را دارا خواهد بود. از این جهت ارزیابی کلی عایقکاری به روش ایزوگام برای دستگاه ناظر پروژه بسیار ساده تر خواهد بود. محاسبه قیمت ایزوگام بر اساس دو فاکتور اصلی جنس و اجرت نصب ایزوگام تعیین میشود. معمولاً ایزوگام در رول های 10 متری عرضه میشود و با توجه به برند سازنده و همچنین ضخامت و فویل دار بودن قیمت گذاری میشود. همچنین اجرت نصب ایزوگام به صورت متر مربعی قیمت دهی میشود. باید این نکته در قیمت نصب ایزوگام دقت داشت که با توجه به برش های زیاد و همچنین پیچیدگی کار ممکن قیمت تا حدودی متغیر باشد. به عنوان مثال قیمت نصب ایزوگام سرویس بهداشتی قدری بیشتر از قیمت نصب ایزوگام پشت بام است. همچنین ایزوگام ساده ارزانتر از ایزوگام فویل دار است و هرچه ضخامت ایزوگام بیشتر میشود به تناسب قیمت ایزوگام بالاتر میرود.
عایقکاری ساختمان
عایقکاری ساختمان ( Building Insulation ) به شیوه نوین و با استفاده از متریال نوین ساختمانی مانند نانو پلیمر به عنوان راه حلی برای اینگونه معابر در دسترس است. نانو پلیمر دارای مزیت هایی همچون استفاده آسان و بر پایه آب بودن، غیر آتش زا و غیر سمی میباشد همچنین انعطاف پذیری و ارتجاعی بودن مخصوصاً در دمای پایین و یا حرارت های بالا، پوسته نشدن و ترک نخوردن و قابلیت ترمیم فوری و آسان موضعی از دیگر محاسن نانو پلیمر است. در سالیان گذشته عایق نانو پلیمر محصولی نوین و عمدتاً وارداتی بود و تنها قابلیت پاشش بر روی انواع سطوح سیمانی مانند بلوک سیمانی و بتنی بود که البته در سالهای اخیر در مؤسسات تحقیقاتی و شیمیایی داخل کشور این نوع محصول قابل استفاده و متناسب با انواع سطوح تولید و عرضه میگردد. هر لیتر از نانو پلیمر قابلیت پوشش ۳ متر مربع به ضخامت ۱ میلیمتر را دارا میباشد. همچنین به منظور نفوذ ناپذیری قطعی میتوان از توری فایبرگلاس به عنوان آستر زیر کار استفاده نمود. در بسیاری از موارد عایقکاری ساختمان و آب بندی استخر غیر اصولی موجب نشت آب از دیواره و کف پس از ساخت استخر سرپوشیده میگرد. این مشکل زمانی شکل حاد تری به خود میگیرد که استخر در داخل مجتمع احداث شود. در این صورت نشت آب استخر منجر به ناپایداری فونداسیون سازه میگردد که در صورت وقوع زلزله ناپایداری کل ساختمان را به دنبال خواهد داشت. عایقکاری ساختمان و آب بندی استخر به روش نوین مانند نانو پلیمر به عنوان راه حلی برای اینگونه موارد در دسترس است.
سوالات متداول قیرگونی و ایزوگام
1- هزینه قیرگونی ساختمان چقدر است؟ قیمت قیرگونی با تعداد لایه های قیرگونی تعیین میشود. به صورتیکه برای قیرگونی یک لایه 95 هزار تومان و برای قیرگونی دولایه 180 هزار تومان و برای قیرگونی سه لایه 250 هزار تومان در هر متر مربع است.
2- هزینه ایزوگام ساختمان چقدر است؟ قیمت ایزوگام معمولی 80 هزار تومان و ایزوگام فویل دار 100 هزار تومان در هر متر مربع است. البته با توجه به ضخامت ایزوگام و کارخانه سازنده آن قیمت اندکی متغیر است.
3- ایزوگام بهتر است یا قیرگونی؟ ایزوگام از قیرگونی سریعتر و ارزانتر است. اما طول عمر قیرگونی بیشتر است. ایزوگام برای سطوح صاف و گسترده مناسب است ولی قیرگونی برای فضاهایی با گوشه های زیاد انتخاب بهتری است.
4- تفاوت قیمتی انواع قیرگونی به چه دلیل است؟ مهمترین عامل در تعیین قیمت قیرگونی جنس گونی است. با توجه به اینکه بهترین جنس گونی ساخت کشور تایلند است هزینه آن به مراتب از گونی ایرانی بیشتر است.
5- برای دستشویی و حمام ایزوگام بهتر است یا قیرگونی؟ مسلماً قیرگونی. بهتر است که از قیرگونی سه لایه و یا حداقل دولایه استفاده شود. همچنین تا ارتفاع نیم متر از کف دستشویی یا حمام لبه قیرگونی بالا آورده شود.
6- قیر را چگونه گرم میکنند؟ قیر به صورت جامد و در حلب روغن به داخل ساختمان آورده میشود. با استفاده از کپسول گاز و سرپیک مشعل، قیر در داخل آپارتمان حرارت میبیند و به صورت مایع در می آید و آماده استفاده میشود.
پرسش و پاسخ قیرگونی و ایزوگام
تعداد پرسش و پاسخ : 18
سلام آقای مهندس
لطفاً راجع به تشخیص انواع قیر ساختمانی که در قیرگونی استفاده میشود در کارگاه توضیح بدهید؟
در قیرگونی ساختمان بهتر است از کدام نوع قیر استفاده شود؟
قیر ساختمانی که برای قیرگونی مصرف میشود در دو نوع قیر 70/60 و قیر 25/85 است که از هر کدام با توجه به محلی که قرار است قیرگونی شود استفاده میشود. درجه نفوذ قیر 70/60 به نسبت قیر 25/85 بسیار بیشتر است. در کارگاه برای تشخیص این دو نوع قیر از یکدیگر میتوان با استفاده از انگشت شصت به سطح قیر در حلب فشار وارد کرد اگر قیر از نوع 70/60 باشد با فشار انگشت شصت سطح قیر دچار تورفتگی میشود و چنانچه قیر از نوع 25/85 باشد سطح قیر با فشار انگشت دچار تو رفتگی نخواهد شد. با توجه به اینکه قیر 70-60 روانگرایی یا ویسکوزیته پایین تری دارد خلل و فرج سطح سیمانی را به خوبی پر میکند و از این رو بهتر است از قیر 70-60 در زیر کار و آغشته کردن سطح سیمانی استفاده میشود و از قیر 25-85 برای لایه های بعدی قیرگونی استفاده شود. البته توصیه ما این است که از قیر 70-60 پالایشگاهی برای قیرگونی ساختمان و عایقکاری استفاده شود. برای خرید و اجرای قیرگونی لطفاً با شماره های دفتر در ارتباط باشید.
واتساپ مهندس صادقی : 09121022495
سلام مهندس
لطفاً راجع به ضوابط ایزوگام پشت بام هم توضیح بدهید؟
با تشکر
بهتر است که قبل از اجرای ایزوگام پشت بام ابتدا قیرگونی دو لایه اجرا کنیم و سپس روی آن را یک لایه ایزوگام کنیم. رول های ایزوگام باید حداقل 10 سانتیمتر همپوشانی یا اورلپ ( Overlap ) داشته باشد. یکی از نکاتی باید به آن دقت کرد این است که حتماً قیرگونی باید خشک شود و قیر کاملاً سفت شود سپس با استفاده از مشعل ایزوگام و قیر همزمان داغ شوند تا چسبندگی بین آنها به بهترین شکل ممکن اتفاق بیافتد. همچنین حداقل 30 سانتیمتر لبه ایزوگام باید روی دیوار جان پناه برگشت داشته باشد. پس از اتمام ایزوگام با استفاده از نرمه ماسه سیمان و یا موزاییک پوشش روی ایزوگام را انجام میدهیم تا از آسیب دیدگی احتمالی جلوگیری شود.
سلام مهندس داخل کارگاه جنس ایزوگام خوب را چطور تشخیص بدهم؟
ابتدا توصیه میشود که ایزوگام را از مراکز فروش معتبر و برندهای مطرح تهیه کنید زیرا جدا شدگی تیشو ایزوگام در حین نصب رایج ترین مشکل ایزوگام بی کیفیت است. برای تشخیص ایزوگام غیر استاندارد و بازرسی چشمی آن در کارگاه سه روش تجربی وجود دارد : 1- ایزوگام نباید به راحتی پاره شود یعنی نباید بتوانید به راحتی تکه ای از آن را از رول ایزوگام جدا کنید. 2- ایزوگام نباید بوی نامطبوع مانند گازوئیل بدهد و ایزوگام مرغوب باید بوی قیر تصفیه شده بدهد. 3- اگر تکه ای از ایزوگام را با دست مالش دهید نباید دست شما سیاه شود. اگر پس از مالش ایزوگام دست شما سیاه شد به این معنی است که قیر استفاده در ایزوگام نامرغوب است. توصیه میشود از ایزوگام مرغوب و درجه یک در عایقکاری ساختمان استفاده کنید. برای خرید آنلاین ایزوگام و قیر میتوانید به فروشگاه آنلاین ما مراجعه کنید.
برای قیرگونی کردن قیر را حتماً باید داخل واحد گرم کنیم؟
بله بهتر است که قیر داخل واحد و با استفاده از کپسول گاز گرم شود. با توجه به اینکه گاز شهری به رگلاتور متصل میشود فشار گاز شهری برای گرم کردن قیر بسیار کم است و حتماً باید از کپسول برای گرم کردن قیر استفاده کنیم. همچنین با توجه به اینکه حمل قیر مایع بسیار خطرناک است فاصله محل قیرگونی و محل گرم کردن قیر باید حداقل ممکن باشد. دمای قیر مایع بسیار بالاست و از آنجایی که حالت چسبندگی دارد ممکن است منجر به صدمات بدنی بسیار شدید شود. همچنین حتماً باید زیر بشکه قیر ماسه بریزیم و از سه طرف با استفاده از بلوک سیمانی شعله سرپیک کپسول گاز را مهار کنیم. زمانی که در حال گرم کردن قیر هستیم باید پنجره های واحد باز باشند و هوا داخل واحد جریان داشته باشد. از گرم کردن قیر در محیط های سربسته و یا محل هایی که جریان هوا وجود ندارد اجتناب کنید و در این مسئله بسیار سختگیر باشد تا از بروز حوادث جانی جلوگیری شود.
سلام برای پشت بام شما قیرگونی را توصیه میکنید یا ایزوگام ؟
سلام.. عایقکاری پشت بام هم با قیرگونی و هم با ایزوگام قابل اجرا است در صورتی که قیرگونی پشت بام اجرا شود لایه رویی قیرگونی باید توسط موزاییک و یا شن درشت دانه حفاظت شود. همچنین در صورتی که ساختمان تحت تابش شدید خورشید قرار بگیرد ممکن است قیر حالت مایع پیدا کند و حرکت کند. حرکت قیر منجر به از دست رفتن خاصیت عایق رطوبتی قیرگونی میشود و ممکن است پشت بام در اثر بارندگی آسیب ببیند. از این رو بهتر است که در ساختمان های نوساز از قیرگونی همراه با ایزوگام استفاده شود. ایزوگام فویل دار بهترین انتخاب برای عایقکاری پشت بام ساختمان است. البته باید دقت کرد که نصب ایزوگام اصولی باشد و همچنین برند ایزوگام معتبر باشد. از خرید ایزوگام غیر معتبر و ارزان مخصوصاً برای عایقکاری رطوبتی پشت بام جداً خودداری کنید. برای خرید و نصب ایزوگام معتبر و هماهنگی برای نصب ایزوگام با شماره های دفتر تماس حاصل کنید.
شماره دفتر : 86091208
شماره واتساپ مهندس صادقی : 09121022495
سلام مرسی از مطالبتون
قیر درجه یک را از کجا تشخیص بدهیم؟
برای قیرگونی حمام چند لایه کار کنیم؟
سلام.. قیر درجه یک معمولاً حین آب کردن پیش از عملیات قیرگونی از قیر درجه دو تشخیص داده میشود. قیر درجه یک ظاهری شفاف دارد و مانند ویسکوزیته آن مانند عسل است. به زبان ساده تر به راحتی کش می آید اما شره نمیکند. همچنین قیر درجه یک در ان از گازوِئیل استفاده نشده است. پس از سرد شدن باید فاقد حباب هوا باشد و در حدود 2 ساعت از ریخته شدن باید سفت شود. برای تشخیص قیر درجه یک تکه ای از آن را در دست بگیرید، قیر درجه یک نباید دست شما را سیاه کند. اگر دست شما سیاه شد یعنی از دوده و مشتقات سبک نفتی در تولید قیر استفاده شده است.
همچنین برای قیرگونی حمام بهتر است از قیرگونی سه لایه استفاده کنید. فقط در شرایطی که کابین دوش آماده دارید میتوانید از قیرگونی دولایه برای حمام استفاده کنید.
سلام و خسته نباشید
برای قیرگونی حمام باید چقدر ارتفاع را بالا بیاورم و اینکه چون کاشی را به صورت چسبی میخواهم اجرا کنم آیا مشکلی پیش می آید؟
سلام.. برای قیرگونی حمام بهتر است که از قیرگونی سه لایه استفاده شود. ارتفاع برگشت قیرگونی روی دیوار 50 سانتی متر است اما بهتر است که قیرگونی تا پشت شیر مخلوط دوش بالا بیاورید. با توجه به اینکه کاشی را چسبی میخواهید کار کنید بعد از پایان کار قیرکاری و پیش از سرد شدن کامل قیر روی آن سیمان سیاه بپاشید.. چسب کاشی در صورتی که از برند معتبری باسد بر روی انواع سطوح قابل اجراست.
با سلام و خسته نباشید
من میخواهم کف آشپزخانه را تخریب کنم چون ارتفاعش بالاتر از قسمت هال و پذیرایی است. باید دوباره آشپزخانه قیرگونی بشود؟
سلام.. با توجه به اینکه هدف از تخریب کف آشپزخانه و همسطح کردن آشپزخانه با هال و پذیرایی حذف کفشور آشپزخانه است از این رو دیگر نیازی به قیرگونی آشپزخانه نیست. همچنین با توجه به اینکه لبه قیرگونی باید به سمت بالا برگردد زمانیکه آشپزخانه همسطح باشد این مسئله ممکن نیست و کف آشپزخانه از حالت آببند خارج خواهد شد.
با سلام و خسته نباشید
برای قیرگونی دستشویی چند لایه باید گونی بزنیم؟
لطفاً برای قیرگونی آشپزخانه هم توضیح بدهید؟
چقدر باید قیر را بالا بیارم؟
سلام.. برای قیرگونی دستشویی بهتر است از قیرونی سه لایه استفاده شود به این صورت که 4 لایه قیر و 3 لایه گونی باید گذاشته شود. همچنین طبق آیین نامه لبه انتهایی قیرگونی دستشویی باید حداقل 50 سانتیمتر روی دیوار بالا بیاید. برای قیرگونی آشپزخانه نیز میتوان از قیرگونی 2 لایه استفاده شود. همچنین قیرگونی آشپزخانه در حد 10 سانتیمتر بالا بیاید کفایت میکند.